Blog

A vízfelület misztikuma

Létezik a festészetben néhány olyan fortély, amelyek még azon laikusok számára is nagyon izgalmas témakörök, akik tényleg soha de soha nem festettek még és lehet eddig nem is terveztek. Az egyik ilyen egészen biztosan a különböző vízfelületek megfestésének titka, legyen szó hullámzó tengerről, csordogáló patakról, vagy akár egy gyönyörű nyugodt tóról amelyben pontosan látjuk a környező hegyek vonulatait megcsillanni. Egyszóval a tükröződés megfestésének izgalmas tudományáról beszélünk a FessNeki mai blogcikkében.

A tükröződés egyik legszebb és legkedveltebb festői fogás mind közül, híres festők sokaságánál megfigyelhetjük a különféle technikákat. Érdemes abban a stílusban keresgélni, amihez jobban vonzódunk, emellett, ha kialakult már saját stílusunk, kövessük azt.

Elsőnek és mindenek fölött lássunk!

Először is tudatosítsuk, hogy a tükröződés nem más, mint tükörkép. Egy szélcsendes környezetben pl. egy hegy tükörképe a tóban nem más, mint a hegy maga, vagyis annak fordított változata. Ha a víz nem csendes, a tükörkép elmosódhat, aránytalanná válhat, de a valós képünk színei a legtöbb esetben visszaköszönnek a vízen.

Tükröződés más felületeken

Homályos vagy tiszta tükörképet nem csupán vízben vagy közvetlenül a tükörben találhatunk. A legtöbb felület visszaad többé vagy kevésbé a valós formából vagy színből, persze ez szintúgy függ a felületünk simaságától, színétől, anyagától. 

Lépésről lépésre

A szélcsendes víz egyik legfőbb tulajdonsága, persze csak vizuális szempontból az, hogy az visszatükrözi az eget, illetve minden mást, ami a közelében található. A víz, ami hozzánk közelebb fekszik mindig sötétebb, mint amit a távolban látunk. Az is szembetűnő, hogy a színek a tükröződő felüleleteken egyre kevésbé telítettek. Ezzel a tudással már felvértezve induljunk neki is tükröződés festés 5 lépésének.

1. Ahhoz, hogy sikerüljön a tükröződő vizes hatást elérni, akármilyen festéket választunk, festés során az egyszerűségre kell törekednü

2. Valamilyen vízbázisú festék, például az akril festék a legszerencsésebb választás. Sok esetben néhány lendületes sepregető ecsetmozdulat, amely a színek keveredéséhez vezethet festővásznunkon már azonnal vizes érzet benyomását keltheti.

3. Először egy nagyobb ecsetet válasszunk és keverjünk ki egy nagyobb mennyiségű festéket, de a festék felvitele során ügyeljünk arra, hogy ne fejtsünk ki túl nagy nyomást a vászonra, igyekezzünk légies mozdulatokkal dolgozni, akár úgy is, hogy ugyanarra a felüleltre többször visszatérünk.

4. Légy magabiztos! Ne félj a könnyed, véletlen mozdulatoktól. Ha porpasztellel dolgozol, akkor az ujjaidat is használhatod a színek összemosását.

5. Amire mindenképpen ügyelj, hogy a tükröződő felület minden esetben ugyanolyan szögben jelenjen meg, mint maga a tükröződő tárgy. Általános szabályként említhetjük, hogy bármilyen árnyalatú tárgy tükröződik, annak tükörépe a vízben sötétebb színben kell, hogy megjelenjen.

A legfontosabb az, hogy kisérletezz! Bátran próbálgasd a színeket, formákat, meglátod hamarosan ráérzel erre a nagyon izgalmas technikára.

A FessNeki élményfestéseken az egyik kedvenc témánk a víz, így rengeteg tükröződő felületet festünk, nézd meg ízelítőnket és ha megtetszik bármelyik kép, akkor várunk élményfestéseinken!

 


Hasonló bejegyzések

Colorgame
szerző: FessNeki