Blog

Claude Monet és az impresszionizmus

Festőnk, Claude Monet 1841-ben született Párizsban. Mindig is festő akart lenni, bár apja arra vágyott, hogy a családi élelmiszerboltban dolgozzon. Már tíz évesen művészetet tanult, méghozzá Jacques-Francois Ochard-tól, aki a nagy Jacques-Louis David ( híres, klasszicista festő) tanítványa volt.

A párizsi Louvre-ban, a többi festőhöz hasonlóan-, másolni kezdte a falon függő remekműveket, és ezalatt rengeteg ismeretségre szert tett. Összebarátkozott többek közt Manet-val, Pisarro-val, Renoir-ral, és Sisley-vel is. A későbbiekben velük együtt törekedett új festészeti nézőpont/stílus létrehozására. 25 évesen vált ismertté a Zöld ruhás nő című festményével, mely galériánkban (lent) az első helyen áll. És bár Monet nem mondható sikertelen festőnek, életében neki is bőven kijutott az anyagi problémákból, melyek miatt öngyilkossággal is megpróbálkozott. Bele akarta vetni magát a Szajnába, de végül szerencsére kimentették.

A porosz-francia háború miatt Londonba menekült, ahol elsősorban John Constable és William Turner festményei inspirálták, hogy megtalálja a saját stílusát. Többek közt az ő hatásukra is készítette el az Impresszió, a felkelő nap című alkotást. Egy kritikus (Louis Leroy) Impresszionizmusnak csúfolta törekvéseit, melyet Monet barátaival és alkotótársaival büszkén elfogadott.

 

Giverny 

Az idők során Monet két feleségét is elvesztette. Az utolsóval, Alice-cel Giverny-be költözött, ahol kialakította magának a saját híres festőkertjét, melyben egy vizililiomokkal teli tóval, füzekkel keretezett híd is állt. Monet házát és kertjét ma is lehet látogatni Givernyben. Monet az itteni évek alatt a hídról és a tavirózsáról több mint kétszázféle festményt festett, és itt is hunyt el 86 évesen.

Impresszionizmus

A legtöbb ember szívéhez az impresszionizmus festészete áll a legközelebb. Nem is volt olyan rég, hogy megalakult az irányzat, mégis olyan hatásos és erős volt, hogy még a legkritikusabbaknak sem volt más választása, mint elfogadni azt. Monet, Manet, Renoir, Degas… stb. csak hogy párat említsek a legnagyobbak közül. 

Az impresszionizmus kezdetét jelentő ikonikus festménye A felkelő nap impressziója című ikonikus festmény.

Jól áll neki a távolság

Ha igazi festői látványra vágyunk, a konkrét vonalak helyett igyekezzünk elvonatkoztatni, és foltokkal festeni. Nem csak hogy első szárnycsapásainkhoz ez kiváló technika, de valóban szép is. Legfontosabb tulajdonsága, hogy igazán sosem kell betartanunk a határokat. Foltok mellé foltok érkeznek, és így tovább.

Bár akármit le lehet festeni így, a tájképek általában könnyebbek, mint egy portré. Az impresszionista képeket érdemes egy kicsit távolabbról szemlélni

Nem mellesleg, az impresszionista alkotók főleg a fényhatásokat figyelték, a nagyobb árnyékos és fényes területekre koncentráltak. Ez a technika tehát megköveteli a kontrasztokat is, így lesz igazán látványos.

 Tik-tak

Hiába próbálsz minden részletet előre megtervezni, ez itt nem fog működni. Ahhoz, hogy a képed igazi impresszionista mű legyen, lendületben kell maradnod. A foltok könnyen ritmusossá válhatnak, ha túl sokat agyalsz. Itt tehát nincs helye félelemnek. Keresd a megfelelő árnyalatot, dobd fel a vászonra és lépj tovább. Még ha nem is tökéletes, csak merj. A figyelem könnyebben tanulható, mint a szenvedély. Ha az utóbbi nincs, a kép üres és hideg marad.

 Tanulj!

Manapság milliónyi lehetőséged van tanulni a festést. Elmúltak a régi idők, amikor csakis a nagymesterek adhatták át tudásukat, bár ez gyakorlatilag most is hasonlóan működik, csak kissé felgyorsítva és megkönnyítve. Elmehetsz múzeumokba, nézhetsz videókat, tutorialokat, tanulhatsz tanárnál és persze részt vehetsz a FessNeki egyik élményfestésén.

 A festés szívből jön, de nem mindegy, milyen tapasztalatokkal érkezel. Tanulj, de ne hagyd, hogy eltántorítsanak a saját festési stílusodtól vagy irányodtól, ne feledd, ha senki nem mert volna újat adni a világnak, ma is a barlangrajzolnánk.

FessNeki

Bár sok lehetőség adott, ha elsősorban a festés öröme érdekel, és a tettek embere vagy, vágj a közepébe, és gyere el egyik élményfestésünkre! Semmi előképzettség nem kell hozzá, a segítség is kéznél van, mégis alig három óra után kész festménnyel térhetsz haza. A legtöbb festményünk impresszionista alkotás, szögletes, kerekded, ilyen-olyan foltokból felépülő, minden adott, hogy a foltokkal festést elsajátíthasd. Rengeteg impresszionista képpel várunk a FessNeki élményfestéseken. Essneki festeni!

Az alábbi Monet képek közül tudsz választani a FessNeki élményfestéseken!

 

 


Hasonló bejegyzések

A vízfelület misztikuma
szerző: FessNeki
A festőkés az új ecset
szerző: FessNeki