Blog

Gyönyörű festmények kezdőknek

A valóság megörökítése ma már a fényképezőgépek, okostelefonok és az egyéb kamerák feladata. Ennek ellenére a festészet még mindig nagy népszerűségnek örvend alkotók és csodálók körében egyaránt. Ma már sokkal inkább tekinthető művészetnek, mint a fényképezőgép feltalálása előtt, hiszen a művész a valóság tökéletes lemásolásának kötelezettsége nélkül, saját magát is “belefestve” a képbe tud alkotni, önmagát kifejezni. Ezek az alkotások még akkor is értékesebbek és emberközelibbek, ha némelyikük akár egyszerűbb, igazi “festmény kezdőknek” kategória is.

Régen fogtál már ecsetet a kezedben, mégis szívesen belefestenéd érzelmeidet és gondolataidat egy-egy szép festménybe, amivel azonosulni tudsz? Szerencsére van jó pár egyszerűbb, mégis gyönyörű festmény kezdőknek is, amelyek megfestésével fokozatosan tanulhatsz bele az ecsetforgatás művészetébe. Nézzünk szét a kínálat között, hogy lehessen képünk hozzá!

Mikor nevezhető egy festmény kezdőknek is megfelelőnek?

Bármilyen művészeti alkotásról is legyen szó, külső szemlélőként limitált szakértelemmel nehezen ítéljük meg, hogy mekkora az alkotásba fektetett munka. Néha túlbecsülünk egy-egy nem bonyolult, de látványos elemet, máskor pedig csak legyintünk: "Ilyet én is tudok!". Viszont ha ezt reprezentálni kellene, valószínű azt sem tudnánk, hogy hogyan kezdjünk neki.

 

Mielőtt eldöntenénk, hogy egy festmény kezdők számára is alkalmas lehet-e, érdemes kikérni a szakértők véleményét, akik tanfolyamokon, élményfestéseken oktatják a festést kezdőknek is.

Mi a FessNekinél akkor ajánlunk egy festményt kezdőknek megfesteni, ha az:

  • Egyszerű alakzatokat, figurákat ábrázol,

  • Kevésbé részletgazdag és precíz,

  • Jellemzőbbek az elmosódott határvonalak,

  • Könnyen korrigálható,

  • Elkészíthető egyszerűen kezelhető festékkel is (pl.: akril).

Hol lelhetők fel ilyen festmények kezdők számára?

A FessNekinél mi azt javasoljuk, hogy a festést kezdőknek oktató workshopokat, élményfestést kínáló honlapokon nézzetek körbe; ahol éppen most is vagy!

Mi nem kategorizáljuk a képeket nehézségi szint szerint, mert nagyon szubjektív az, hogy ki mit talál nehéznek. Sokan nagyon szeretik egész pontosan követni az adott körvonalakat és a meghatározott színek használatát. Számukra szuper döntés lehet egy Klimt vagy egy Dalí kép. Míg mások jobban boldogulnak egy szabad, határvonalaktól mentes festménnyel, amin sokféle színkeverék is jól mutat. Nektek talán egy Monet, Afremov vagy egy modernebb kép lesz a legjobb választás. 

Oldalunkon azért rászűrhetünk a következőkre:

  • egyszerű festmények,

  • festmények kezdőknek,

  • festmények gyerekeknek.

Régen volt rajzóra! 

Ha egy festmény megfestése kezdőknek is ideális, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem igényel némi odafigyelést, gyakorlást és egy nagyon alapvető tudást. Aki rendelkezik ezekkel, azok szerezzék be nyugodtan a szükséges alapanyagokat (papír, vászon, ecsetek, akril festék), aztán jöhet a FessNeki!

Aki viszont bizonytalan, és valóban régen fogott ecsetet a kezében, kezdje az alkotást egy a festést kezdőknek megtanító festőtanfolyamon. A FessNekinél ez egy 4 napos workshop, amelyen a festést kezdőknek oktatjuk egészen az alapoktól egy olyan szintig, amivel már otthon egyedül is el lehet boldogulni és sikerélményt szerezni.

Ha valakinek megtetszik ez a közösségi festőélmény, vagy még nem érzi magát késznek az önálló alkotáshoz, nekik lehetőségük van élményfestő programokon is részt venni, melyeken a festményeket kezdőknek is alkalmas szempontok alapján választjuk ki.

Festmények kezdőknek

A fenti szempontok alapján a következő négy festménnyel kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak akár önállóan, akár a korábban említett festést kezdőknek bemutató workshopokon, illetve élményfestéseken; a FessNekinél biztosan!

Monet: Vízililiomok (Tavirózsák)

Claude Oscar Monet francia, impresszionista festő a 19. és 20. század fordulóján élt és alkotott. Az impresszionizmus egyik ikonikus alakja, akinek festményei között kiemelkedő helyet foglalnak el a Vízililiomok (Tavirózsák) sorozat képei. Ne lepődjünk meg, ha különböző festményekkel találkozunk ez alatt a cím alatt, hiszen közel 250 darab változata készült. Az impresszionizmus “határtalan” kontúrjai, a színek egybemosódása, az egyszerű alakzatok, a természetes formák, a folttechnika mind megfelelnek a “kritériumoknak”, melyeket a kezdőknek alkalmas festményekkel szemben támasztottunk.

A FessNekinél márciusban és áprilisban is megfestheted magadnak, vagy akár ajándékba is adhatod!

Vincent van Gogh: Napraforgók

A holland származású festő Monet kortársa volt. Festményeire szintén az impresszionizmus, post-impresszionizmus vonásai a jellemzőek. A napraforgókról készített sorozatának alakjai konkrétabbak, körülhatárolhatóbbak, mint azokat Monet képein láthatjuk. Merész színeket használ ezeken a képeken; főleg a sárgát, kéket és zöldet. Van Gogh napraforgói szintén nagyszerű festmények kezdőknek. 

https://www.fessneki.hu/galleria#paintings

Vincent van Gogh: Napraforgók, fessneki.hu

Graham Gercken: Naplemente Swansea-ben 

és

Graham Gercken: Virágzó tavasz

Graham Gercken egy kortárs, többszörösen díjnyertes ausztráliai festő, akinek festményei mind tematikájukban, színeikben és stílusukban az impresszionistákat idézi, így ezek is tökéletes választás lehetnek kezdők számára is. Graham Gerckennek több festménye is megtalálható a FessNeki oldalán. A Naplemente (Swansea-ben) és a Virágzó tavasz gyönyörű színeivel, a fény-árnyék játékkal, az elmosódott határvonalakkal olyan alkotások, melyek nem egyszerűen egy-egy jól mutató ArtDecor alkotások a falon, hanem érzelmeket is kivetítő festmények, melyekkel könnyű azonosulni, és melyekben pillanatok alatt el lehet veszni.

Válogassunk festményeket kezdőknek, és ragadjunk bátran ecsetet akár otthon, akár egy festést kezdőknek oktató tanfolyamon, vagy éppen egy vidám hangulató élményfestésen! Bármelyiket is választod: Csak bátran Essneki festeni!






 


Hasonló bejegyzések

Legjobb workshopok
szerző: FessNeki
Colorgame
szerző: FessNeki