Blog

Festés kezdőknek

Nem kell született tehetségnek lenni ahhoz, hogy valaki szeressen festeni vagy megpróbálkozzon vele. Ahogy az életben mindent, a festést is különböző szinteken lehet művelni: a gyermekkel együtt pepecseléstől, a komoly hobbin át, a hivatásszerűségig. A festésnek kezdőként is érdemes nekiállni, ha van egy kis affinitás hozzá, hiszen az alkotás folyamata, az önkifejezés olyan léleképítő élményt nyújt, ami nem fogható semmilyen más terápiához. 

A festői cél meghatározása

Mit szeretnél festeni? Valami szépet, az biztos!

Konkrét dolgot vagy egy absztrakt festményt? Mi az elsődleges cél? Tényszerű ábrázolás? Egy már megfestett mű reprezentálása? Önkifejezés? Vagy ebben a sorrendben? A FessNekiben mindegyik esetben művésszé festheted magad a megfelelő tematikájú workshopokon.

Bármi is legyen az elsődleges cél, még a célirányos tanfolyamok előtt érdemes egy alapozó “festés kezdőknek” tanfolyamot elvégezni, ahol magával a rajzolással, a színekkel is közelebbi kapcsolatot teremthetsz. Bemutatásra kerülnek különböző technikák, kiemelkedő műalkotások, melyek mind inspirálhatnak. Ezek megismerése után már biztosan meg tudod választani első festményed célját.

A festést kezdőknek, de haladóknak is célirányosan érdemes elkezdeni. A "Majd jön az ihlet!"-alkotások között rengeteg gyöngyszemmel találkozhatunk, ez elismerendő. Azonban a festést kezdőként már csak az anyagiak, illetve a megfelelő eszközök valószínűsíthető hiánya miatt is, a festendő cél előzetes, pontos kijelölésével ajánljuk.

A festés kezdőknek, haladóknak, profiknak egyaránt egyfajta kiteljesedés, feltöltődés, az azonban tagadhatatlan, hogy igényel egy kis anyagi befektetést. Viszont egy kis tervezéssel, odafigyeléssel, a művészellátók megismerésével a festés kezdőknek is pénztárcabarátabb lesz.

Festés kezdőknek: workshopok, tanfolyamok

Ha sikerült kiválasztani mit, és hogyan szeretnél festeni, nézz körbe a festő workshopok, tanfolyamok között! Az ilyen “festés kezdőknek” workshopok, tanfolyamok bárki által látogathatóak kortól, nemtől, előképzettségtől függetlenül. Ezeket azért ajánljuk, "elsőfestőknek" különösen, mert:

  • Az instruktorok segítségével csodálatosan fogod tudni kifesteni a legjobbat magadból. Biztos sikerélménnyel zárod a workshopot, így otthon eredménnyel felvértezve merülhetsz bele az önálló alkotásba.

  • Kapsz egy olyan alaptudást, amivel hatékonyabban, eredményesebben és költséghatékonyabban alkothatsz utána önállóan is.

  • Kipróbálhatsz többféle eszközt, módszert, kísérletezhetsz. Az itt nyert tapasztalatok alapján már könnyebben fogsz eligazodni a művészellátók kínálatában.

  • Igazi festőművészektől, művésztanároktól kérdezhetsz szabadon, bátran.

  • Meg fogod tapasztalni, mennyi potenciál van benned!

  • A kiválasztott szintnek megfelelő képpel fogsz megbírkózni

 

Festés kezdőknek: de mivel?

Az otthoni festés kezdőknek mindenképp egy művészellátó, de legalábbis egy jó minőségű papír-írószer látogatásával kezdődik. A számtalan színes festőkellék közül nehéz választani, jó lenne helyben mindegyiket kipróbálni!

Hajlamosak vagyunk design vagy ár alapján dönteni festőeszközeinkről (is) a minőség helyett. Ezért is érdemes egy-egy olyan workshopon részt venni, mely “festés kezdőknek” tematikájú, hogy a festő eszközökkel jobban megismerkedhessünk, és ne vesszünk el a festékes polcok között.

A legalapvetőbb kellékeink az ecset, festék, vászon vagy papír lesznek. Viszont ezek kiválasztásánál is közbeszól a festői technika és a saját célunk. Nem mindegy, hogy valamit akrillal vagy temperával vászonra, farostra vagy lapra festünk, mint ahogy az sem, hogy milyen színeket szeretnénk használni. 

Mivel “elsőfestőknek” valószínűleg nincs, vagy csak kevesebb festő eszköz áll a rendelkezésére otthon, érdemes a “festői cél” kiválasztása és megvalósításának megtervezése után megvásárolni, egyelőre csak a szükséges eszközöket. Ha már belejöttél és kellő gyakorisággal forgatod ecsetedet, nyugodt szívvel bővítsd eszköztáradat. A legkritikusabb eszköz maga a festék, amely felbontás után, már csak veszít minőségéből az idő előrehaladtával.

Festés kezdőknek: készületek az első workshopokra

Akár egy általános kezdő festőtanfolyamra indulunk, akár már haladóként egy újabb festő technikát ismertetőre, a lényeg a motiváció, lelkesedés, türelem! Tudatosítsuk magunkban, hogy

  • tanulni megyünk oda, nem instruktorként;

  • a többiek is tanulni érkeznek, ezért nincs miért szégyenkeznünk;

  • ha valami elsőre nem sikerül, nem jelenti, hogy soha nem is fog sikerülni.

 Technikailag a következő szempontok figyelembevételével induljunk el a workshopra:

  • az ajánlottaknak megfelelő ruházattal a táskában;

  • csak akkor érdemes saját eszközöket is magunkkal vinni, ha ezt külön kérik. Különben nem biztos, hogy azonos lesz a minőség, illetve könnyen el is keveredhetnek a saját eszközök;

  • legyen nálunk megfelelő táska remekművünk elszállításához.

Íme: festés kezdőknek! Kicsit elemezgetve az első festményhez vezető utat, már nem is tűnnek olyan megvalósíthatatlannak a lépések, és a cél is elérhető távolságba került. A festést bármikor, előképzettségtől függetlenül elkezdhetjük. A lényeg a motiváció, lelkesedés és egy ecsetvonásnyi alázat, kitartás, hogy ha valami rögtön nem is úgy sikerülne mint Vincent van Gogh századik napraforgója, akkor is vissza tudjunk ülni a vászon elé. 

EssNeki festeni! 


 




Hasonló bejegyzések