Blog

Legjobb workshopok

Március van. Emlékszik még valaki az újévi fogadalmára?

“Egészségesebben fogok élni!”

“Elkezdek sportolni!” 

“Beiratkozom egy nyelvtanfolyamra!”

“Keresek egy jó workshopot, ahol az akril festést kezdőknek is megtanítják!”

Van hogy merünk nagyot álmodni, de az első lépés előtt hirtelen lebeszéljük magunkat: "Áh… Úgysem fog sikerülni!"  Ilyenkor nem feltétlen a képességeinkkel, és nem is a kitűzött céllal van a baj; inkább a célhoz vezető út megtervezetlenségéről van szó.  Ha szeretnénk megtanulni énekelni, ne az “Éjkirálynő áriája”-val kezdjük! Pár egyszerű népdallal sokat fejlődhetünk, miközben sikerélményben is részünk lesz. A festésre ez ugyanúgy érvényes, még ha régen is volt utoljára ecset a kezünkben, de ha szeretnénk felidézni, hogyan kell forgatni, ne beszéld le magad róla. Csak Essneki festeni! Mit szólsz egy “akril festés kezdőknek” workshophoz? Mondjuk is, miért ezzel kezd!

Mi is az akril festés?

Biztos, hogy hallottad már a szót: akril. Mielőtt azt gondolnád, hogy az csak a festőművészek ecsetére való, megnyugtatunk hogy az akril festés a kezdők kedvence is.

Az akril egy pigmentekből és polimer gyantából álló festékemulzió, amelyet a 20. század elején fejlesztettek ki. Az akril festés népszerűségét egyszerű használatának, tökéletes fedőképességének, számtalan felszínen való alkalmazhatóságának, sokrétű módosíthatóságának és elérhető árának köszönheti. Van miért szeretni!

Miért az akril festés kezdőknek?

Az akril festés kezdőknek, haladóknak, művészeknek egyaránt kifejezetten előnyös.

Akril festés során viszonylag kis költségvetésből, szinte bármilyen felületen elsajátíthatjuk az alapokat. Nem kell azonnal egy drága vászonra beruházni az első ecsetpróbálgatásokhoz. Kezdhetjük papíron, köveken, kavicsokon, házi készítésű agyagedényen, csempén, vagy éppen üvegen.

Akril festés előtt a kiválasztott felületet sem kell különösebben előkészíteni, csökkentve a kezdeti “nehézségeket”.

Tökéletes fedőképessége felbátorítja az akril festést kezdőként próbálgatókat is, hiszen a hibákat észrevétlenül elfedi.

Ha előrelátóan úgy gondolkodunk, hogy később biztos többféle árnyalatot szeretnénk használni, akkor sem szükséges a 72 árnyalatos akril festéket megvásárolni. Szerencsére akril festéskor kezdőként is már könnyen keverhetünk ki klassz árnyalatokat. A legfontosabb az akril festés közbeni színkeverésnél, hogy fehér színünk legyen! A fehérrel deríthetünk, világosíthatunk, új színeket kaphatunk az akril festés során.

Amire viszont különösen érdemes figyelni akril festéskor kezdőként, az a rövid száradási idő.

10-15 perc és a megfestett vonásokat legfeljebb higítóval fogjuk tudni feloldani. Ezért tanácsos az ecseteket is rögtön vízbe dobni, amint éppen nem használjuk őket. Illetve az akril festést kezdőként mindenképp olyan ruházatban tegyük, ami csak szebb lehet egy kis festéktől!

A rövid száradási idővel azért is számolnunk kell, mert a palettán is hamar megszilárdulnak a színek, amit legfeljebb higítóval fogunk tudni leszedni. Mindig csak annyi festéket készítsünk a palettára, amit negyed óra alatt el is fogunk tudni festeni.

Hol tanulhatok akril festést kezdőként?

Szerencsére ma már van lehetőség akár felnőtt fejjel is megvalósítani néhány gyerekkori álmunkat. Az akril festést kezdőknek oktató tanfolyamok, események már itthon is nagy népszerűségnek örvendenek.

Ezeknek az egyik legnagyobb előnye, hogy jelentősebb anyagi beruházás nélkül teszik lehetővé az akril festéssel való megismerkedést, ugyanis minden eszközt, sőt még mentorokat is biztosítanak az akril festést kezdőként megismerkedni vágyókkal.

A ma egyik jelszava a hatékonyság. Már egy pár napos, az akril festést kezdőknek bemutató workshop alkalmával elsajátíthatóak a rajzolás és a festés alapjai, amiket utána már "csak" gyakorolni kell.

Ezt lehet otthon saját eszközökkel, vagy akár egy-egy pár órás élményfestés alkalmával szervezett keretek között, ahol szintén biztosítva lesznek az eszközök. Az élményfestéseket teljesen kezdőként is ki lehet próbálni, hiszen a szakértő mentornak köszönhetően az akril festéssel kezdőként akkor, és ott ismerkedők is képesek lesznek tartani a lépést.

Mire számíthatok egy akril festést kezdőknek oktató workshopon?

Rengeteg élményre, sok-sok információra, lelkes résztvevőkre, türelmes mentorokra, kiváló minőségű eszközökre, vidám hangulatra, és sikerélményekre legalább négy napon keresztül.

A többnapos tanfolyamok nem csupán az akril festés kezdőknek való bemutatásáról szólnak! Ezek komplex festőtanfolyamok, ahol az akril mellett a grafittal, rajzolástechnikával, pasztellel és akvarellel is megismerkedhetünk.

Mikor válasszam inkább az élményfestéseket?

Ha kifejezetten csak az akril festéssel szeretnél megismerkedni, ha nem fér bele egyszerre több minden az idődbe, vagy ha úgy érzed már képzettebb vagy annál, hogy egy az akril festést kezdőknek megtanító workshopra menjél.

Vagy egész egyszerűen, ha csak egy szép képet szeretnél készíteni akár saját magadnak, akár ajándékba. Bármelyik lehetőséget is választjuk, ezeken a tanfolyamokon pontról pontra haladhatunk a mentorok instrukciói alapján, igaz eltérő mélységben, de hasonlóan szemet gyönyörködtető sikerekkel!

Az akril festés kezdőknek, haladóknak, gyerekeknek, idősebbeknek, férfiaknak, hölgyeknek egyaránt kifejezetten ajánlott, egyszerűsége, sokoldalúsága és elérhetősége miatt. Ha valóban motoszkál bennünk az alkotás, a festés iránti vágy, akkor bátran jelentkezzünk akril festés kezdő workshopokra, élményfestésre és fessünk egy jó képet hozzá!

Kicsit sablonos, de örökérvényű a mondás: a célhoz vezető út gyakran fontosabb, mint maga a cél elérése! Mire vársz még? Essneki festeni! 



Hasonló bejegyzések

Páros programok
szerző: FessNeki
Az akril festés lexikonja
szerző: FessNeki